Saturday, 21 July 2012

Semua tahu

Assalamualaikum wm wbt :)
Moshi moshi :D hee. Alhamdulillah. SEMUA TAHU hari ni hari first puasa kan? eh. tak rasa penat pun kan. baguslaa. hihi. ramai antara kita yang boleh berpuasa sebulan kat rumah. doesnt life great? 

okay okay. aku nak share sikit apa amalan yang kita boleh buat dalam bulan Ramadhan ni :)

1. Sahur and berbuka of course !
Zaman dahulu kala, memang aku tak pernah sahur pun. lagi sayang tidur. tapi untuk tahun ni, tak salah nak buat perubahan dalam diri kan? sambil tu dapat pahala bangun sahur kan?

2. MENGGANDAKAN amalan membaca Al-Quran
Kalau selalu kita baca satu or dua page, Ramadhan ni kita bacalah 20 pages.InsyaAllah boleh khatam :)

3. Sedekah
Kan selalu kat bazaar Ramadhan tu, mesti ramai orang2 susah mintak sedekah, tak salah kalau kita sedekah sikit kat dia. Dekat orang2 tua atau OKU, kita belikan makanan kat diorang. beli tu tak payah grand grand, kadang diorang tak makan pun yang grand. sekadar nasi dengan satu lauk pun dah okay. 

4. Tarawih
Kan dah bukak puasa kenyang kenyang, jangan lupa tarawih pulak. hihi.  Frankly speaking, aku buat 8+3 rakaat je semalam. Sebenarnya, lebih afdol kan buat 8+3 rakaat? if im not mistaken. Im not good at talking about this matter sebab yelaa aku masih mendalami dan sangat sangat lah tidak pakar dalam bidang bidang macam ni. Correct me if im wrong. Please?

Sorry lah kalau tak ikut turutan. Main taip apa yang terlintas. Actually, banyak lagi tau amalan amalan yang boleh kita buat Ramadhan ni. aku cuma taip apa yang aku sedang and akan buat on Ramadhan this year. ohh. lagi satu, jangan lupa berdoa banyak banyak okay. 

Selamat menjalani ibadah di bulan Ramadhan :)

Assalamualaikum wbt :) 

p/s : 1. Jangan membazir
        2. Jangan Mencarut. haha
        3. Aku masak nasi ayam untuk menu berbuka hari ni ^^


2 comments:

  1. fuyohh.. jai post nasi ayam tu kat a5.2.5 sikit hehehe :-) selamat posa2.. kalau tinggal posa xleh raya taw ngeh3 hehehe

    ReplyDelete
  2. Haha. Nanti post bukan hani la makangg. Selamat puasa too hani. Jai posa 23 hari ja ;p

    ReplyDelete